המערכה על שלמות הכותל
לפני כחודש התקיים דיון ראשון בבג"ץ בהרכב מורחב על העתירות השונות בסוגיית מתווה הכותל, עתירות התנועות הרפורמיות ונשות הכותל מחד והעתירות נגד המתווה מאידך.
היה מרשים לראות סוללה מכובדת של עורכי דין שעומדים בזה אחר זה ואומרים לבג"ץ בצורה ברורה – אתם לא מוסמכים לדון בכך! נושא הכותל הוא עניין שבקדושה, והסמכות לכך נמצאת רק בידי הרבנות הראשית ולא בידי בית המשפט.
בערב הגשת העתירה הוספנו את עמדתם של למעלה ממאה רבנים שהצטרפו לטענה לפיה אין לבג"ץ סמכות לדון בנושא.
כרגע, שופטי בג"ץ מבינים כנראה את המורכבות המשפטית, ולכן הניסיון הוא לטעון כאילו שהתקנות למנהגי הכותל לא חלות על הרחבה הדרומית (זאת בניגוד למה שהיה בעבר ובניגוד לעמדת עורכי הדין הבכירים), כרגע ממתינים להצגת עמדת המדינה בנושא.
אנחנו ממשיכים לחזק את התפילות במקום, כמו בתפילת ראש חודש שעבר שהייתה במקום ובתפילות הקבועות המתקיימות במהלך השבוע במקום עם מחיצה, וממשיכים לפעול לאור עמדת הרבנות הראשית והרבנים הראשיים על מנת שישונו התקנות, כך שיוגדר באופן ברור שהכותל לכל אורכו, מפינתו הדרומית עד פינתו הצפונית, הוא מקום קדוש ונתון להחלטות ולניהול הרבנות הראשית.
במקביל נמשכות גם התפילות ברחבה המרכזית בראשי חודשים, על אף המאמצים שנעשים לצערנו להפריע לתפילות אלו, כמו בבידוקים הביטחוניים הממושכים והמשפילים שבוצעו בחודש שעבר
השבת במרחב הציבורי
בחודש האחרון עברו שני חוקים שהייתה סערה סביבם. חוק מסורת ישראל, שנועד כדי לצמצם במשהו את עבודות הרכבת בשבת, ושמאפשר לשר הרווחה להתחשב בשיקולי מסורת ישראל בבואו לתת היתרי עבודה בשבת. אנחנו דרשנו בוועדה בה השתתפנו שהרבנות הראשית תהיה זו שמוסמכת להחליט בשיקולים עפ"י מסורת ישראל. למעשה, לצערנו החוק עבר במתכונתו המצומצמת ועבודות הרכבת נמשכות.
בנוסף עבר 'חוק המרכולים' שנולד כדי לפתור את בעיית פתיחת המרכולים בתל אביב בהכשר בג"ץ, החוק הינו בעיקר חוק הצהרתי, אבל כמובן שגם הצהרה של המדינה על שמירת השבת במרחב הציבורי היא דבר חשוב ומשמעותי. באופן מעשי המהות לא השתנתה וההחלטה על שינוי חוק עזר עירוני שיאפשר פתיחה של מסחר בשבת נתונה היום, כמו בעבר, בסמכותו של שר הפנים.
ניתן לקרוא גם את המאמר של יהודה ולד חברנו שפורסם ב'עולם קטן', על חשיבות בחקיקת חוקים דתיים ודעתו של הרצי"ה זצ"ל בעניין.
לאור כל הנ"ל וסערות נוספות סביב השבת, נוער ליב"ה ממשיך במבצעי – 'ישראל רוצה להרגיש שבת' ברחבי הארץ, כשבחודש האחרון קיימנו מבצע בפתח תקווה ובירושלים. במבצעים אנחנו פוגשים את בעלי העסקים ואת העוברים ושבים, ורואים שוב את הפער הגדול בין הרעש שמייצרת התקשורת לבריאות הגדולה שיש ברחוב ולרצון הפשוט של הציבור לשמור ולהרגיש את השבת במרחב הציבורי.
השירות המשותף
לפני כשבועיים קיימנו כנס לבנות מדרשה בשיתוף ארגון חותם וראשי מדרשות – נשיות-עניין של מהות. לכנס הגיעו כ-250 בנות מדרשה מרחבי הארץ והרבנים הדוברים בו עסקו בעניינה המיוחד של האישה ובחשיבות לשמור על הנשיות אל מול הניסיונות לטשטש ולבנות מחדש את האופי הנשי בצורה מעוותת, ניסיונות שכיום נעשים בעיקר דרך צה"ל, בפקודת השירות המשותף, בערבוב הנשים בתפקידי לחימה ובגיוס בנות דתיות בפרט.
הכנס זכה לתהודה תקשורתית רחבה, וזו הייתה עבורנו הזדמנות לחזור על האמיתות הפשוטות, שישנם ארגונים קיצוניים שמנסים להשתמש בצה"ל כ'סוכן שינוי' ולהוביל דרך צה"ל אג'נדות פסולות, של להט"ב, של טשטוש בין המינים, טשטוש בין הלאומים ועוד, כמו שבא לידי ביטוי גם במאמצים לגייס בנות דתיות, גם במחיר דיווחים לא נכונים של דובר צה"ל.
הדברים האלו מצטרפים כמובן לדברי הרב אבינר והרב אליהו, ובאים לידי ביטוי באופן בהיר גם בחוברת של הרב יגאל לוינשטיין, על האג'נדה שחודרת לצה"ל ומניעה בו את התהליכים, וכן לדברים של נבחרי ציבור כמו חברי הכנסת מיקי זוהר ודודי אמסלם, שמצטרפים לרשימה ההולכת ומתרחבת של אנשי ציבור המתבטאים נגד השירות המשותף.
בנוסף, יצא גם מכתבם של קרוב ל1000 חיילי מילואים במחאה על הפגיעה של שר הביטחון ברבנים ועל סתימת הפיות.