קבוצת 'הפורום החילוני' ועמותת 'ישראל חופשית' מככבות במאבקים נגד 'ההדתה' ופועלות מול השפעות של דת על המרחב הציבורי. רק לפני מספר שבועות עתרו אנשיהן נגד שר הבריאות והרבנות הראשית בבקשה לבטל את נוהל איסור אכילת חמץ בבתי החולים, בטענה שבמשך שבוע שלם פולשת הדת למרחב הציבורי ופוגעת באזרחים חילונים.
אבל לאחרונה הוסרה המסכה מעל ה"דאגה" שלהם למרחב בציבורי והתברר מה מפריע להם ומה פחות.
כשהוצע לעמותות אלו להצטרף למאבק נוסף נגד מה שלכאורה נראה כמו השפעתה של הדת על המרחב הציבורי משום מה בחרו העמותות החילוניות שלא להשמיע קול זעקה במקרה הזה.
לפני כשבועיים, הודיע משרד התחבורה כי יופחתו באופן משמעותי מספר קווי האוטובוס ומספר הנהגים למשך חודש שלם. הסיבה לכך היא שרבים מהנהגים הם בני הדת המוסלמית ורובם מציינים ומקיימים את צום חודש הרמדאן, ועל כן צפויים להתרחש היעדרויות רבות בחברות האוטובוסים. מי שישלמו את המחיר הם כמובן נוסעי התחבורה הציבורית, כיוון שמאות נסיעות ביום בכל מחוז צפויות להתבטל.
לכאורה, זהו מקרה מובהק של השפעת הדת על המרחב הציבורי, כשבמשך חודש שלם תעוצב התחבורה הציבורית מחדש בגלל אמונתם של אזרחי ישראל המוסלמים.
במרכז ליב"ה הערכנו, שסביר היה להניח שארגונים אולטרה-חילוניים ינסו להיאבק בתופעה, ויפנו חיצים לעבר משרד התחבורה. אבל מסתבר שלא כך.
במכתב פיקטיבי ששלחנו לידי אנשי 'הפורום החילוני' ו'ישראל חופשית' נכתב: "זו לא הפעם הראשונה שהתחבורה הציבורית נפגעת בגלל שיקולים דתיים וחוסר התחשבות בציבור הרחב של נוסעי התחבורה הציבורית. משרד התחבורה מאפשר לתפיסה דתית, חשובה ככל שתהיה, לפגוע במרחב הציבורי, בלי ליצור תחליף הולם ואלטרנטיבה לפגיעה הקשה והמתמשכת בציבור הנוסעים".
"זוהי למעשה כפיה דתית והדתה עלינו, הפעם מאזרחי המדינה המוסלמים, ולכך אסור לתת יד. כל מי שמתנגד לכפייה דתית, בין אם היא מהדת היהודית, מוסלמית, נוצרית או כל דת אחרת, צריך להתנגד לתופעה הזו של פגיעה בהסדרי התחבורה במדינה בגלל מנהגים דתיים."
אלא שבתכתובות המיילים בין השולחים האנונימיים לעמותות החילוניות הן מיהרו לסרב להצטרף ליוזמה. "לא ברור על מה מבוססת הידיעה שהצגת", נכתב על ידי הפורום החילוני, "אנחנו מתמקדים בעיקר בחינוך ובצבא. מוזמן לפנות לעמותות אחרות הפועלות אף הן למען מרחב ציבורי חילוני – חופש, ישראל חופשית".
במייל נוסף שנשלח לאחר מכן כתבו בפורום החילוני כי "יש מקום לפנות למשרד התחבורה בדרישה למצוא פתרון למצב שנוצר, זאת מבלי לפגוע בזכותם של הנהגים לממש את חופש הדת שלהם". עם זאת, בפורום נמנעו מלחתום על העצומה שקוראת להיאבק בתופעת הפגיעה בתחבורה הציבורית בחודש הרמדאן.
מאי שטגר, מעמותת ישראל חופשית, כתבה לאנשי ליב"ה כי בארגון "לא עוסקים בנושא הזה. מציעים להפנות את השאלה ישירות למשרד התחבורה ולהציג בפניהם את הבעיה".
במרכז ליב"ה מסרו בתגובה : " האמת לא הופתענו. העמותות האלו הם חלק מקמפיין מתוזמר וממומן היטב כנגד כל סממן יהודי במרחב הציבורי. אנו קוראים לכל הגופים והעמותות האלו להתיישר עם רוב רובו של עם ישראל שלא קונה את הקמפיינים האלה ורוצה שמדינת ישראל תשאר מדינה יהודית".
לכתבה ב'מקור רא
שון'- לחצו כאן