הממשלה אישרה היום (31/1/16) את המתווה החדש להסדרי התפילה בכותל, במסגרת תוקם רשמית עזרה שלישית אשר תנוהל ע"י הרפורמים.
הישגי המתווה עבור הרפורמים:
א. כותל אחד: כניסה אחת לכותל המערבי. הכניסה תהיה מחולקת לשלושה נתיבי בידוק – נשים, גברים ומעורב. אחרי הבידוק יכול כל אדם לבחור באיזה כותל הוא רוצה לבקר. לבחור(!) בין הרחבה הצפונית של הכותל המערבי, בה מנהג המקום הוא אורתודוקסי. או הרחבה הדרומית של הכותל המערבי, בה מנהג המקום הוא שוויוני בהתאם למנהג היהדות הקונסרבטיבית והיהדות הרפורמית. שתי הרחבות, הצפונית והדרומית, תהיינה מצוידות בספרי תורה, סידורים, שולחנות לקריאה בתורה וכל שנחוץ לתפילה בהתאם לסגנון בו את או אתה חפצים.
ב. שוויון ופלורליזם: תקנות השמירה על מקומות קדושים יעודכנו, ולראשונה בספר החוקים של מדינת ישראל יופיעו המילים המפורשות: "…מנהג המקום יתבסס על העקרונות של פלורליזם ושיוויון מגדרי, והתפילה במקום תהא תפילה שוויונית ומעורבת של נשים וגברים גם יחד, ללא מחיצה".
ג. גודל: הרחבה השוויונית תהיה רבת מפלסים, גדולה ורחבת ידיים. היא תשתרע על פני שטח שיכלול רחבת תפילה מוגבהת (בנויה) ואת כל שטח הרחוב ההרודיאני. שטח התפילה הכולל יעמוד על כמעט 900 מ"ר (לשם השוואה מדובר על שטח שהוא כ- 70% מעזרת הגברים הקיימת, ו- 130% מעזרת הנשים הקיימת). המגע עם אבני הכותל – 25 מטר).
ד. ניהול הרחבה: מועצה ציבורית, במינוי רוה"מ, שבראשה יו"ר הסוכנות ו- 6 נציגים לתנועה הקונסרבטיבית, לתנועה הרפורמית ולנשות הכותל; לצד 6 נציגים ממשרד רוה"מ, משרד התפוצות, ורשות העתיקות. זוהי המועצה הסטטוטורית הראשונה בה מתמנים, בהגדרה, נציגי הזרמים.
ה. תקציבים: משרד רוה"מ יקצה תקציב קבוע, שנתי, שלא יפחת מ- 5,000,000 ₪ לניהול הרחבה החדשה, תחזוקתה, ופרסום שירותי הדת שיספק לכלל הציבור בישראל על פי המנהג הרפורמי והקונסרבטיבי.
ו. הרחבה הציבורית: רחבת הכותל העליונה, זו שמעל רחבת התפילה (עזרת גברים/נשים הקיימת כיום) תוגדר כרחבה ממלכתית ותשמש כמקום לעריכת טקסים ממלכתיים, לאומיים וצבאיים בלבד. תפילה תתאפשר בה רק במספר מועדים מוגדרים בשנה (ט' באב, שלושת הרגלים וכיו"ב) בהם אין די ברחבת בעזרת הנשים והגברים הקיימות. התפילה במועדים אלו תתקיים ברחבה על פי המנהג האורתודוקסי.
לקריאת הכתבה: פשרה שהיא רעידת אדמה/ ynet