לאחר שההתנגדות זו לחוק הוסרה, הגיעה התנגדות חדשה, הפעם מכיוונה של מפלגת כולנו. "צהר דיברו עם רחל עזריה מכולנו, ששכנעה את שר האוצר כחלון ואת פקידי האוצר להתנגד לחוק. ישבתי עם פקידי האוצר והצלחתי לשכנע אותם שמדובר בחוק טוב, גם אם לדעתם הוא לא מושלם והם היו מעדיפים להפריט את מערך ההשגחה של הרבנות. הגענו להסכמות שהחוק שלי יקודם במסגרת התקציב הקודם". מפלגת כולנו לא עמדה בהתחייבות, ולקראת ההצבעה על התקציב הנוכחי דרש סמוטריץ' את קידום החוק כתנאי לתמיכתו בתקציב.
"ארגון צהר פעל במחשכים כדי למנוע את התייעלות הכשרות של הרבנות"
חברי ארגון צהר שהגיעו לישיבת סיעת 'הבית היהודי' להציג את מיזם הכשרות החדש שלהם לא ציפו להפתעה הזו. חברי הכנסת הטיחו בהם דברים קשים ולמעשה גילו כי באופן עקבי הם פעלו מאחורי הקלעים (בעיקר דרך סיעת 'כולנו') לטרפד כל חקיקה שמטרתה לייעל את מערכת הכשרות . למה? רק בגלל שזה שייך לרבנות הראשית , והם הרי רוצים להקים אלטרנטיבה פרטית לכשרות הרבנות.
חה"כ בצלאל סמוטריץ' שאת הצעת החוק שניסה לקדם פעלו בצהר לטרפד הטיח ברב רפי פוירשטיין ראש המיזם החדש של צהר : "כלפי חוץ אתם מציגים את רצונכם לשפר את מערך הכשרות של הרבנות, אך מאחורי הקלעים פעלתם פוליטית לטרפד כל רפורמה ושיפור של מערך הכשרות. כמו בבדיחה על זה שנשר מקורס טיס והלך לשרת בנ"מ, התחושה שלנו היא שאחרי שצהר נכשלו בבחירות לרבנות הראשית, פשוט החלטתם לפרק אותה".
בראיון לעיתון 'בשבע' אמר ח"כ סמוטריץ' : "כשניסיתי בשנה שעברה לקדם את החוק, שר התיירות יריב לוין הביע התנגדות נחרצת וטען שהוא יפגע בבעלי המלונות. הסברתי לו מדוע מדובר בחששות שווא. קיימנו ישיבה עם נציגי התאחדות המלונות. תוך כדי השיחה אני מגלה שמאחורי ההתנגדות של בעלי המלונות עומד לא אחר מאשר ארגון צהר". בהתאחדות המלונות הסבירו שהם חוששים מהחמרת הנהלים והעלאת רף הדרישות, וכדי להרגיעם, הרבנות הראשית התחייבה בכתב שהסטנדרטים לא יוחמרו ביחס למצב כיום.
לאחרונה הוא נפגש עם יו"ר סיעת כולנו רועי פולקמן כדי לדון בהצעת החוק לקראת אישור תקציב לשנת 2019. "ניסיתי להבין מדוע כולנו מתנגדים לחוק, ופשוט לא הצלחתי. באמצע השיחה פולקמן התקשר לרב גנזל, מנהל פרויקט 'צהר לחקיקה', ושאל אותו למה הם מתגדים לחוק". לא עברו שתי דקות עד שהרב דוד סתיו התקשר לפולקמן מאוסטרליה והציע לו להתנות את תמיכתו בחוק בהוספת סעיף שיפתח את אזורי הרישום בכשרות ויאפשר לכל מועצה דתית להעניק תעודת כשרות בכל הארץ. "שאלתי את פולקמן מה הקשר בין הצעת החוק שלי, שמחכה כבר שנה, לתנאי של הרב סתיו. אם זה חוק טוב, מדוע להתנות את קידומו בפתיחת אזורי הרישום? פולקמן בעצמו אמר שאין היגיון ענייני להתנגדות. הרי גם צהר שרוצים שהרבנות תהיה רגולטור, מסכימים שהרבנות תהיה זו שקובעת את הכללים האחידים. ההתנגדות היא אך ורק מסחרה פוליטית, ומתנים את הסרת ההתנגדות בפתיחת אזורי הכשרות".
גם סגן שר הבטחון, הרב אלי בן דהן, תקף בחריפות את התנהלות צהר בראיון לאבישי גריצייג בעיתון 'בשבע' –
הרב אלי בן דהן, מה הייתה תגובת הרב פוירשטיין לטענותיך בישיבת הסיעה?
"לא היו לו תשובות של ממש. הוא נע באי נוחות והיה נראה מאוד מופתע. אני לא יודע אם הוא בעצמו לא היה מודע למהלכים מאחורי הקלעים של צהר או שהוא חשב שאני לא יודע על המהלכים הללו. דווקא ארגון שמדבר על כך שיקדם את השקיפות בכשרות, פעל במחשכים כדי למנוע את התייעלות הכשרות של הרבנות", אומר הרב בן דהן, ומוסיף: "מצד אחד הם בעצמם מונעים את ייעול מערך הכשרות, ומהצד השני הם אומרים שעקב הליקויים החמורים, אין ברירה אלא להקים גוף כשרות אלטרנטיבי".
צהר טוענים שהדרך היחידה לשפר את מערך הכשרות היא הפרטתו והפיכת הרבנות לרגולטור.
"זה מקומם שצהר בטוחים שרק הם מבינים בכשרות. האם כל זקני רבני הציונות הדתית לא מבינים? הרב אריאל, הרב דרורי והרב דרוקמן לא מבינים? אלה יהירות והתרסה שלא ייעצרו רק בתחום הכשרות, אלא מהוות פגיעה קשה בסמכות התורנית של ההנהגה הרבנית". בן דהן קורא לרבני צהר לחזור בהם מהיוזמה. "אני קורא להם לשקול שוב את החלטתם, 'מודים דרבנן היינו שבחייהו', לא בושה להודות בטעות ולמנוע את הפגיעה ברבנות הראשית".
אפילו שר החינוך נפתלי בנט, שבד"כ לא מתערב בנושאי דת ומדינה, הביע פליאה על ההתנגדות של צהר ליוזמת החקיקה של הבית היהודי, ופנה לרב פוירשטיין: "גם אם אתם חושבים שזה לא חוק מושלם, וגם אם אתם רוצים להקים כשרות פרטית, למה אתם פונים למפלגות אחרות כדי שיתנגדו לחוק שלנו?". גורמים בבית היהודי אומרים שבעקבות ישיבת הסיעה הוחלט שהמפלגה תמשיך לקדם את הצעת החוק של סמוטריץ' לייעול מערך הכשרות.
לכתבה המלאה מתוך עיתון "בשבע" לחץ כאן